subota, 31. svibnja 2014.

PAS I VETERINAR

Već prilikom dolaska psa u vaš dom trebali biste razmisliti o mogućim situacijama u kojima se možete naći sa psom u budućnosti. Veterinarska ordinacija je mjesto koje svaki pas više puta u svom životu mora posjetiti i gdje se, ljudskim rječnikom rečeno, treba pristojno ponašati. Odlazak kod veterinara je neminovan, čak i ako je pas potpuno zdrav. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog redovne vakcinacije. Ipak, za većinu pasa ovaj događaj je suviše stresan i većina ga veoma teško podnosi.

Pas će, očekivano, biti uznemiren kada dođe kod veterinara. Nemojte ga maziti ili mu tepati kada pokazuje da je pod stresom – tako samo jačate neželjeno ponašanje. Nagradite ga maženjem i ukusnim zalogajem tek kada vidite da se smirio. Važno je da vi ostanete smireni i pribrani, jer ćete uznemirenost lako preneti na psa. Kada veterinar završi pregled ili vakcinaciju, nagradite i pomazite vašeg psa, možete se čak i poigrati sa njim ispred ordinacije. Tako mu odlazak do veterinara neće ostati u lošem sjećanju. Iako je mali broj pasa spreman da ujede veterinara, kada je pas pod stresom i kada se plaši za svoj opstanak ovo je veoma realan scenarij. Zbog toga je idealno da pas nosi korpu u ovakvim situacijama, ali je važno da ga na korpu naviknete prije dolaska kod veterinara. Ulazak u prostorije gdje je pre vašeg psa boravilo više stotina drugih pasa ili mačaka je veliki šok. Držite psa na povodcu i pustite ga da onjuši prostor. Vjerojatno će nam svaki veterinar izaći u susret ukoliko ga zamolimo da samo navratimo sa psom da se pas privikne na njega i njegovu ordinaciju. Prije susreta s njim bilo bi dobro psa malo prošetati i istrčati. Veterinar zna kako pristupiti psu i samo nekoliko odlazaka gdje će dobiti pseći kolačić, milovanje i lijepu riječ biti će dovoljno da mjesto koje je prepuno nepoznatih mirisa, zvukova, osoba i pasa postane sasvim ugodno mjesto.

Veterinarska ordinacija je jedno od mjesta gdje se jasno može vidjeti koliko pas ima povjerenja u vlasnika i koliko vlasnik poznaje svog psa. Veterinari su ljudi koji vole životinje i pomažu im, a mi im ne bismo trebali otežavati zahtjevan i human posao.

Nema komentara:

Objavi komentar