subota, 31. svibnja 2014.

PSI I DJECA

Kućni ljubimac može igrati važnu ulogu u dječjem odrastanju. Suprotno nekim uvjerenjima, kućni će ljubimac pomoći u vašim naporima da naučite dijete izvršavati školske i kućne obaveze. Životinja će ga, također, odvojiti od televizora i video-igrica te izvući iz kuće. S pravom pripremom dijete i ljubimac mogu jako dobro živjeti jedan s drugim. Istraživanja su pokazala da su djeca koja imaju doma kućnog ljubimca puno suosjećajnija, kooperativnija i imaju veći osjećaj odgovornosti od ostale djece. 

NE OSTAVLJATE DIJETE NIKADA SAMO SA KUĆNIM LJUBIMCEM

Najvažnije pravilo za roditelje je da ne ostavljaju dijete samo sa kućnim ljubicem. Životinje su nepredvidljive. Koliko god mislite da poznajete svoje dijete, pa i svojeg kućnog ljubimca psa, dobro je uvijek imati stvari «na oku», posebno ako je riječ o manjem djetetu. Djeca do četiri godine često imaju napade agresivnosti i bijesa, pa roditelji trebaju biti svjesni opasnosti po dijete i kućnog ljubimca psa. To je obično prolazna faza, no posljedice mogu biti katastrofalne. Isto tako za ljubimca treba biti zabranjeno mjesto gdje dijete spava, ali i životinja treba imati mirno mjesto. Informirajte se koje su vrste psa primjerene za obitelji.

ZDRAVLJE PSA

Zdravlje psa sa kojom se dijete druži je od velikog značaja. Svaki pas može prenijeti bolest. Za sada postoji oko 36 vrsta bolesti koje su zajedničke čovjeku i psu, od bjesnila pa do običnih, kožnih bolesti izazvanih bakterijama ili gljivicama po koži. Bjesnilo je ekstremni primjer, završava uvijek smrću, a do toga dolazi prilikom ozljeda čovjeka. Za većinu zaraznih bolesti (parazitske, gljivične, virusne, bakterijske) postoje vakcine, ali ne za sve. Zato su neophodne mjere preventive, kao i opće mjere (dezinfekcija, pranje).

Kada birate kućnog ljubimca, dobro razmislite da li vam je potrebna igračka za zabavu djeteta. Kada kupite psa, raspitajte se kod veterinara šta ta vrsta nosi sa sobom i šta sve zahtijeva. Psi imaju pozitivan utjecaj na razvoj osobnosti i socijalnih vještina.

Nema komentara:

Objavi komentar