subota, 5. travnja 2014.

ZAŠTITA PSA OD OPASNIH PARAZITA

KRPELJI - OPASNI PARAZITI

Krpelji su paraziti koji piju krv najčešće toplokrvnih životinja, pasa, mačaka i ljudi. Prenose mnoge bolesti od kojih su neke smrtonosne, ako se na vrijeme ne otkriju i ne liječe. Najčešća staništa krpelja su šume, te visoke trave. Dok se ne zabode u domaćina, krpelj je veoma malih dimenzija, svega 1 do 2 mm. Ženke krpelja koje se zabodu sisaju krv i kada se dovoljno napiju same se otkače, padaju na zemlju i polažu jaja, koja se u proljeće razvijaju u male krpelje. Krpelj može šetati satima po tijelu prije zabadanja i zato je važno pregledati psa svakodnevno. Omiljene zone zabadanja su dio zadnjih nogu, dio ispod vrata i ušiju, te obrazi psa. Invazija krpelja ovoga proljeća i ljeta prava je noćna mora za sve vlasnike pasa. Osim što prenose bolesti koje mogu biti opasne za ljude, male krvopije mogu ozbiljno da ugroze i zdravlje ljubimaca. Veterinari, ipak, kažu da je zbog većeg prisustva krpelja ove godine kod životinja zabilježen manji broj oboljevanja od opasnih bolesti koje prenose. Krpelje ubrajamo u najveće parazitske grinje, koji sišu krv i napadaju mnoge životinje (pse, mačke, goveda, ptice i gmazove), ali i čovjeka. Aktivnost krpelja ovisi o vanjskoj temperaturi i vlazi, tako da su najaktivniji u proljeće i jesen, iako ih možemo naći na životinji tijekom cijele godine – i zimi i ljeti. 

NAJOPASNIJE BOLESTI KOJOM KRPELJI MOGU ZARAZITI PSA

Najopasnija i najprisutnija bolest kojom kreplji mogu da zaraze psa je piroplazmoza. Uzročnik je krvni parazit babesia koja parazitira na eritrocitima, razara ih i uzrokuje anemiju. Bolest se u početku manifestira povišenom temperaturom, otežanim kretanjem, povraćanjem, tamnom mokraćom. Ukoliko psa napadne veliki broj krpelja može se dogoditi da oboli i od tik paralize. Do ovog poremećaja dolazi zbog toksina koji krpelji ispuštaju da bi spriječili zgrušavanje. Još jedna bolest koja prijeti psima je erlihija. Ona je naročito prisutna u mediteranskom pojasu, pa bi posebno trebalo da budu oprezni vlasnici koji svoje ljubimce vode na more.

ZAŠTITA PSA OD KRPELJA

Poslije svake šetnje pregledajte dobro vašeg psa, iščešljajte ga jer krpelji šetaju po psu prvih 24 sata, da bi se poslije toga zakačili za kožu. U slučaju da nađete već zakačenog krpelja potrebo ga je odmah izvaditi pincetom za vađenje krpelja koju možete nabaviti u bilo kojoj radnji za životinje. Nikako ne tretirati krpelja uljem ili alkoholom, ali to većina preporučuje, jer u tom slučaju se može dogoditi da krpelj povrati sadržaj u krvotok vašeg psa, što bi bilo veoma loše ako je krpelj zaražen. Ako često izvodite svog psa u prirodu potrebno je da ga tretirate nekim od antiparazitskih preparata koji se mogu naći u obliku ampule,spreja ili ogrlice. Aktivni sastojak ovakvih preparata je određeni insekticid koji djeluje odbijajuće na kožne parazite ili ih ubija. Ampula se nanosi psu, zavisno od proizvoda, najčešće dužinom leđa. Razmakne se dlaka i ampula se direktno stavlja na kožu blagim utrljavanjem i pas ne smije biti kupan prije i poslije stavljanja ampule 48h, da bi se preparat dobro upio. Nakon što se preparat nanese na kožu aktivna supstanca se raspoređuje po površini kože i zadržava u lojnim žlijezdama, odakle se kontinuirano otpušta tokom mjesec dana štiteći vašeg ljubimca. Nakon šetnje, nove krpelje koji još nisu odstranjeni djelovanjem preparata možete s psa iščešljati pomoću gustog češlja. Zaštita protiv krpelja se može koristiti i u obliku spreja koji se nanosi cijelom površinom dlake i služi kao zaštitni omotač za životinju. U ponudi se može pronaći veliki broj zaštitnih ogrlica za pse. Dužina djelovanja zaštitnog dejstva ogrlice je različita zavisno od aktivne supstance u njoj i kreće se od 3 do 6 mjeseci. Ogrlica se postavlja labavo oko vrata životinje tako da između ogrlice i kože imamo razmak bar za dva prsta. Ako je ogrlica prevelika, odsiječe se suvišni dio na dužini od 4-5 cm od kopče, da se pri rastu psa može popuštati. Postoje i zaštitne bio ogrlice na bazi kokosovog ulja i njegovih derivata, čija zaštita traje 3 mjeseca uz mogućnost obnove za to predviđenim preparatom.

Kućni ljubimac predstavlja veliko zadovoljstvo u svakom domu, ali i veliku odgovornost čega trebaju biti svjesni svi vlasnici kućnih ljubimaca, stoga svoje šetnje prirodom učinite što sigurnijima za vašeg ljubimca i savjetujte se s veterinarom.

Nema komentara:

Objavi komentar